Up online
Image default
Bedrijven

Dieptrekken

Dieptrekken

Vandaag heb ik wederom een behoorlijk technisch onderwerp voor jullie in de aanbieding: dieptrekken. Jullie zullen wel denken: dieptrekken, wat is dat nu weer? En: waarom hebben die technische termen toch altijd van die verwarrend concrete namen? Om de koe maar meteen bij de horens te vatten: dieptrekken is een vormgevingstechniek waarbij metaalplaat onder (hydro)mechanische druk wordt omgezet in een 3D-schaal. In andere woorden gaat het hier dus om een techniek waarbij iets plats wordt omgezet in iets driedimensionaals. Het handige van dieptrekken is dat je metaal op een naadloze manier in veel verschillende soorten vormen kunt vormen. Het wordt gebruikt voor meerdere soorten metalen:

  • aluminium
  • RVS
  • staal
  • koper
  • messing

Hoe dieptrekken precies in zijn werk gaat kun je bekijken op de website van GB Metaal & Kunststof – een Almeloos bedrijf waar ik het wel eens eerder over heb gehad. Op de site staat een filmpje waarin het heel keurig wordt duidelijk gemaakt. Voor de goede orde zal ik het jullie nu ook nog eens een keertje uitleggen. Ik sta hier immers niet voor niets. Bij dieptrekken wordt een product in een of meer trekken exact in de juiste maatvoering gebracht. In andere woorden: hij wordt precies in de juiste vorm gemaakt.

  • Eerst wordt het uitgangsmateriaal, de rondel of platine, op de blikhouder geplaatst.
  • De pers gaat naar beneden waardoor de platine tussen de trekrand en de blikhouder wordt ingeklemd. De trekrand gaat nog verder naar beneden waardoor de platine over de nippel wordt getrokken.
  • Bij dit hele proces komt geen mens te pas. Een gerobotiseerd aan- en afvoertraject vervaardigt het eindproduct van begin tot eind. De mens heeft er geen omkijken meer naar. De aanvoer van het uitgangsmateriaal wordt gedaan door robots, de zogenaamde ‘handling’ (bijvoorbeeld het omdraaien bij het doorleggen naar een tweede bewerkingsstap) wordt gedaan door robots en ook de afvoer van gereed fabricaat of halffabricaat of afgesneden restmateriaal wordt gedaan door robots. Dieptrekken is dus een volledig gerobotiseerd proces.

De voordelen van dieptrekken

Wat zijn nu de voordelen van dieptrekken? Allereerst zijn er de lage kosten. Alles wordt immers door robots gedaan, die gratis en voor niets werken, in tegenstelling tot menselijke arbeiders, die altijd weer salaris verlangen. Daarnaast kan er doorlopend geproduceerd worden: de robots staan aan en doen hun werk uren achter elkaar. Daar komt bij dat de robots een hoge gratis van nauwkeurigheid bereiken en er weinig sprake is van uitval. Dankzij de moderne besturingstechniek kunnen de robots makkelijk ingesteld worden en kunnen ze zeer eenvoudig omgeschakeld worden naar het dieptrekken van andere producten. Hieronder een overzicht van de soorten producten die vervaardigd kunnen worden met behulp van dieptrekken.

  • Blikken en blikjes. Bijvoorbeeld voor frisdrank of geconserveerd voedsel.
  • Tubes. Voor bijvoorbeeld lijm of tandpasta of pindakaas of wat er tegenwoordig ook allemaal maar in een tube gestopt wordt.
  • Patroonhulzen.
  • De spoelbak van een roestvaststalen aanrechtblad.
  • De bodemplaat van een auto.
  • En nog veel en veel meer, de toepassing van dieptrekken zijn eindeloos.

Ook bij GB Metaal & Kunststoffen, het voornoemde bedrijf waarbij mijn neef uit Almelo werkzaam is, gebeurt het dieptrekken volautomatisch. De machine die ze daarvoor gebruiken is de Loire 400-250 tons dieptrekpers. Met die robot maken ze onder andere onderdelen voor de auto-industrie, de verlichtingsindustrie, de machine- en apparatenbouw, de landbouwmechanisatie, de procestechnologie, de bouw en de infrastructuur en ze gebruiken hem zelfs voor de vervaardiging van kunstobjecten als fonteinsinstallaties, wijnrekken, fruitschalen en bokalen.

Over GB Metaal & Kunststoffen

Behalve dieptrekken heeft GB Metaal & Kunststoffen dus nog veel meer noten op de zang. Ze zijn gespecialiseerd in de hoogwaardige bewerking van zowel metaal en kunststof, maar dat mag geen verrassing heten als je naar de bedrijfsnaam kijkt. Ze zijn onder meer een van de betere bedrijven op dit gebied in de regio en misschien wel van heel Nederland. Hun kracht zit misschien nog wel het meest in hun no-nonsense mentaliteit, die gezonde, nuchtere Twentse houding die zorgt dat dingen voor elkaar komen. Maar ook betrouwbaarheid en klantvriendelijkheid staat hoog bij hen in het vaandel. Ze komen graag bij de klant op locatie om mee te denken over de juiste oplossing. De producten die ze vervolgens produceren voldoen aan alle kwaliteitseisen en alle veiligheidseisen. Bovendien vragen ze voor die kwaliteit geen al te hoge prijzen: de prijzen blijven marktconform. Had ik al gezegd dat de klant voorop staat bij GB Metaal & Kunststof?  Een ander sterk punt van het bedrijf waar mijn neef zo’n trotse medewerker van is, is de ervaring van zijn werknemers. Ze hebben ruime ervaring met diverse technieken waaronder het zojuist uitgelegde dieptrekken, maar bijvoorbeeld ook langgatboren, metaalbewerking, kunststofbewerking, het omvormen van metalen, lassen, forceren en verspanen. De producten die ze op de manier vervaardigen zijn toepasbaar in verschillende branches. Een speciaal en misschien wat onverwacht gebied waarop GB Metaal & Kunststoffen zich heeft toegelegd is het vervaardigen van onderdelen voor oldtimers, waarmee zowel auto’s als tractoren worden bedoeld. Zo maken ze bijvoorbeeld schitterend vormgegeven sierlijsten en wieldoppen, maar ook voor metalen bumpers, spatlappen en de behuizingen van koplampen en afschermkappen. Met deze duurzame door GB vervaardigde onderdelen behoudt de oldtimer zijn authentieke karakter. Over de jaren heeft GB op dit gebied een indrukwekkende ervaring en expertise opgebouwd die de mooiste onderdelen opleveren. Ze maken bovendien gebruik van gereedschappen die speciaal gemaakt zijn voor het vervaardigen van dit soort specialistische onderdelen.

Voor meer info : http://www.gb.nu/pagina/32/Dieptrekken.html