Up online
Image default
Dienstverlening

Persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen, die gewoonlijk in zowel persoonlijke als in zakelijke relaties levenslange problemen voor het individu veroorzaken. De reden hiervoor is dat de gedachten, de gevoelens en het gedrag van de persoon niet overeenkomen met de verwachtingen van de samenleving.

Er zijn tien verschillende soorten persoonlijkheidsstoornissen en hoewel de criteria complex zijn, volgt hieronder een zeer korte beschrijving van elk van de stoornissen:

1. Anti-sociaal – deze mensen leven en gedragen zich alsof ze gewetenloos en alleen op de wereld zijn.

2. Vermijdend – mensen die geen dingen doen, die ze moeten doen, zelfs als de taak hen ten goede zou komen, kunnen in deze categorie vallen.

3. Borderline – degenen, die zich onvolwassen gedragen en meestal in een crisis verkeren omdat ze onvoorspelbaar zijn, kunnen de diagnose van deze persoonlijkheidsstoornis krijgen.

4. Afhankelijk – wanneer mensen niet alleen kunnen zijn of zelfstandig beslissingen kunnen nemen, kunnen ze mogelijk deze aandoening hebben.

5. Theatraal – dit zijn de “drama queens” die van alles een groot probleem maken.

6. Narcistisch – een persoon, die arrogant is en erg veel van zichzelf houdt, kan een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben.

7. Obsessief – compulsief – degenen met deze aandoening hebben vaak gedachten en gevoelens die drastisch escaleren, gevolgd door gedragingen die niet direct met hen verband houden.

8. Paranoïde – deze persoon is bang dat alles en iedereen erop uit is om ze te pakken te krijgen.

9. Schizoïde: deze mensen leven meestal in een sociaal isolement en zijn onverschillig tegenover andere mensen.

10. Schizotypische persoonlijkheidsstoornis – wanneer een persoon problemen heeft met het aangaan van relaties, zijn uiterlijk en verontrustende gedachten heeft, kunnen ze schizotypisch zijn.

Het kan erg moeilijk zijn om persoonlijkheidsstoornissen te diagnosticeren. In feite wordt dit meestal door psychiaters gedaan. Niet omdat iemand aan een aantal criteria voldoet, wil zeggen dat ze ook de diagnose hebben.

De ernst kan van mild tot ernstig variëren en velen zoeken geen hulp tenzij ze problemen in hun leven hebben of een andere geestelijke ziekte zoals depressie of angst ervaren. Geneesmiddel en therapie, waarbij er wordt gepraat, kunnen nuttig zijn maar persoonlijkheidsstoornissen zijn niet te genezen. Ze kunnen alleen onder controle worden gehouden.

Het goede nieuws is wel dat als jij of iemand in je omgeving een persoonlijkheidsstoornis hebt/heeft, er altijd hulp beschikbaar is. De eerste stap is om een afspraak met een psychiater te maken, zodat die een diagnose kan stellen.

Persoonlijk advies van psycholoog in Groningen

Voor meer info : https://www.depsycholoog.nl/groningen/