De verleidelijke Sauternes

In het zuiden Frankrijk in het zuiden van de Graves aan de rivier de Garonne ligt het wijngebied Sauternes, beroemd om zijn ongeëvenaarde edelzoete wijnen. De wijnen worden hier gemaakt van de sémillon en sauvignon blanc met edele rotting, de zogenaamde ´pourriture noble´, veroorzaakt door de schimmel botrytis cinerea.

Eén premier cru supérieur, te weten Château d’Yquem, daarnaast elf premier crus en vijftien deuxième crus. Eigenlijk bestaat het gebied uit twee gebiedjes, Sauternes en Barsac. Het laatstgenoemde valt onder Sauternes maar de wijnen afkomstig uit Barsac mogen als appellation ook Barsac gebruiken.

De reden dat Sauternes eigenlijk altijd duur is, is gelegen in de risicovolle en arbeidsintensieve manier van wijn maken. Botrytis cinerea slaat echt per druifje toe; men moet in verschillende tris (plukrondes) de wijngaarden in. Mocht het in de cruciale laatste maand veel gaan regenen, dan slaat de edele rotting om in grijze rotting en is de hele oogst verwoest. In sommige jaren brengen sommige châteaus hun wijn dan ook niet op de markt.

De Sauternes wijn kan je heerlijk drinken als dessertwijn. Ook in de avond met een plankje kaas kan heerlijk zijn. 

 

Voor meer info : http://www.allesoortenwijn.nl/sauternes

Tags: