Up online
Image default
Zakelijk

Het belang van het juiste rookkanaal

Het belang van een goed rookkanaal

Een gezellig haardvuur in de woonkamer lijkt erg simpel. Er moet alleen wel een oplossing komen om de rookgassen af te kunnen voeren. Even een kanaal metselen naar boven dat is vaak wat men denkt, maar helaas er komt meer bij kijken. Het is belangrijk om een rookkanaal door vakmensen aan te laten leggen.

 

Wetten en regels

Wanneer je een desbetreffend kanaal aan gaat leggen moet er rekening worden gehouden met een aantal wetten en regels. Dit heeft te maken met de veiligheid. Je wilt natuurlijk niet dat je huis in vlammen opgaat door je eigen haard of die van de buren. Een goed rookkanaal bevat altijd het CE-keurmerk. Rookgassen moeten worden afgevoerd.

Wat voor rookkanaal kachelpijp je daarvoor nodig hebt, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld wat voor soort haard of kachel het betreft of de bouwtechnische staat van het huis. Wanneer de diameter van het rookanaal te klein is, kan de rook niet weg en stikt het vuur in verbrandingsproducten. Indien de diameter te groot wordt aangelegd is de kans groot dat de haard of kachel snel uit zal gaan. Het is dus gespecialiseerd werk! Kwaliteit Bespaar absoluut niet op kwaliteit.

Zorg voor de juiste maat

De juiste diameter is belangrijk, maar vooral brandveiligheid mag niet ontbreken. Een afvoerkanaal moet ‘veegvast’ zijn en goed trekken. Daarnaast voldoende gasdicht, afhankelijk waar hij voor wordt gebruikt. Het gaat hierbij allemaal om je eigen veiligheid. Dat is dus wel het laatste waar je op moet besparen. Bestendig tegen hitte Bij een gashaard moet het rookkanaal tegen hoge temperaturen bestand zijn.

De hoogte van deze temperaturen is verschillend bij een opensysteem lopen de temperaturen op tot ongeveer 250 graden. Bij gesloten systemen kunnen deze temperaturen zelfs oplopen tot wel 500 graden.

En dan hebben we het nog niet eens over een houtkachel, deze wordt ongeveer 600 graden. De materialen bij een gashaard hoeven niet zo hittebestendig te zijn als bij houthaarden. De temperstuur valt bij een gashaard een stuk lager uit.

Meer weten? Kijk eens in de webshop van www.warmteshop.eu

Voor meer info : https://warmteshop.eu/product-categorie/rookkanaal-kachelpijp/