Up online
Image default
Aanbiedingen

Startersgids: het belang van mestonderzoek voor paarden

Introductie tot mestonderzoek

Als je net begint met paardenhouderij, is het belangrijk om te begrijpen hoe je de gezondheid van je paarden kunt waarborgen. Een cruciaal aspect hiervan is mestonderzoek. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om te controleren op de aanwezigheid van parasieten die de gezondheid van je paard kunnen beïnvloeden. In deze startersgids duiken we dieper in het hoe en waarom van mestonderzoek bij paarden.

Wat is mestonderzoek?

Mestonderzoek is een laboratoriumtest waarbij de mest van paarden wordt geanalyseerd op de aanwezigheid van wormeieren en larven. Deze test helpt bij het vaststellen van de wormdruk binnen de paardenpopulatie. Door regelmatig mestonderzoek uit te voeren, kun je een gerichte ontwormingsstrategie opstellen, wat overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen voorkomt en bijdraagt aan een betere algehele gezondheid van je paarden.

Waarom is mestonderzoek belangrijk?

Parasieten kunnen verschillende gezondheidsproblemen bij paarden veroorzaken, zoals gewichtsverlies, diarree, koliek en in ernstige gevallen zelfs de dood. Bovendien kan overmatig gebruik van ontwormingsmiddelen leiden tot resistentie bij wormen, waardoor deze middelen minder effectief worden. Door regelmatig mestonderzoek uit te voeren, kun je dit voorkomen en zorg je voor een duurzame aanpak van parasietenbeheersing.

Hoe voer je mestonderzoek uit?

Het uitvoeren van mestonderzoek is relatief eenvoudig. Je verzamelt een verse mestmonster van je paard en stuurt deze naar een gespecialiseerd laboratorium. Je kunt hiervoor een mestonderzoek kit aanschaffen via [mestonderzoek](https://shop.dumea-agro.nl/paardenhouderij/mest). Volg de instructies voor het verzamelen en versturen van de mest nauwkeurig op om ervoor te zorgen dat het monster bruikbaar is voor analyse.

Interpretatie van de resultaten

Na het onderzoek ontvang je een rapport met de resultaten. Dit rapport geeft aan hoeveel eieren per gram mest (epg) er zijn gevonden. Aan de hand van deze informatie kun je bepalen of behandeling noodzakelijk is. Een laag aantal epg betekent dat de wormdruk laag is, terwijl een hoog aantal kan wijzen op een ernstige besmetting. Het is belangrijk om deze resultaten te bespreken met een dierenarts, die je kan adviseren over de juiste behandeling.

Preventie en beheer

Naast mestonderzoek zijn er andere maatregelen die je kunt nemen om de wormdruk te beheersen. Goede weidebeheer, zoals het regelmatig verwijderen van mest en het rouleren van weides, kan helpen om de levenscyclus van parasieten te doorbreken. Ook het vermijden van overbevolking en het instellen van een strategisch ontwormingsschema zijn belangrijk.

https://shop.dumea-agro.nl/