Up online
Image default
Dienstverlening

Wie is er verantwoordelijk voor het ontruimen van het huis na overlijden?

De periode na het overlijden van een dierbare is erg zwaar. Je wilt er waarschijnlijk liever nog niet over nadenken, maar ook het leeghalen van het huis van de overleden persoon moet gebeuren. Omdat dit een erg emotioneel proces kan zijn, kun je specialisten inhuren voor een woningontruiming Amsterdam. Maar wie is er nu precies verantwoordelijk voor het regelen van de woningontruiming? En wie draait er op voor de kosten?

Wie is er verantwoordelijk?

Wie er verantwoordelijk is voor het ontruimen van de woning, hangt af van wie er overleden is. Wanneer een partner, zoon of dochter overleden is, is de partner verantwoordelijk voor het leeghalen van de woning, indien de persoon een partner heeft. Wanneer er sprake is van huwelijkse staat, zal de eerder getrouwde ex-partner de woning leeg moeten halen. Wanneer de persoon geen partner heeft, worden erfgenamen opgeroepen om de woningontruiming te regelen. De erfgenamen kunnen deze oproep echter weigeren. In sommige gevallen zullen zij namelijk geen (goede) band hebben met de overledenen. 

Wanneer schakel je een ontruimingsbedrijf in?

Je kunt de ontruiming natuurlijk zelf regelen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je hier niet toe in staat bent. Zo zou het kunnen dat je er emotioneel gezien niet aan toe bent, maar het kan ook zijn dat je er door ziekte, een ongeval, een aandoening of leeftijd niet aan toe bent om zelf het huis te ontruimen. Daarbij kan het ook zo zijn dat het huis erg groot is of er erg veel spullen zijn, waardoor het niet haalbaar is om zelf te doen. Als laatste kan het natuurlijk ook zo zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet en daardoor niet meer weet waar je goed aan doet en daarbij geen tijd hebt, omdat je al zoveel andere dingen moet regelen rondom de uitvaart. In al deze gevallen is het zeer verstandig om de ontruiming te laten uitvoeren door specialisten. Er hangen natuurlijk wel kosten aan het inhuren van een bedrijf. Deze kosten hangen af van de grootte van het huis, de hoeveelheid kamers, de hoeveelheid spullen en of er materiaal, zoals kranen en liften, aan te pas moeten komen. De prijzen kunnen enorm variëren: van €150 voor een kamer tot €2000 voor een grote woning. Het hangt dus enorm af van de situatie.