Up online
Image default
Beauty en verzorging

De 3 meest voorkomende huidaandoeningen

Onze huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen schadelijke dingen van buitenaf. Maar soms kan deze bescherming minder worden door huidproblemen. Er zijn meer dan 2000 soorten huidziektes, maar in dit artikel gaan we in op de drie meest voorkomende. Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze huidaandoeningen tegen te gaan. Je kunt tegenwoordig bijvoorbeeld kiezen voor huidtherapie Eemland Amersfoort. Lees verder om meer te weten te komen over de 3 meest voorkomende huidaandoeningen.

Acne

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem dat vaak zichtbaar is als witte puntjes, mee-eters en ontstekingen. Hormonale veranderingen, vooral tijdens de puberteit, zijn een belangrijke oorzaak van acne. Zo’n 85% van de tieners krijgt er last van. Bij sommige mensen gaat acne na de puberteit weg, maar 5% van de volwassenen heeft er nog steeds last van. Ook dingen zoals veel suiker eten, slecht slapen en niet goed voor je huid zorgen kunnen acne veroorzaken. Het is belangrijk om je huid zachtjes te wassen, gezond te eten en genoeg water te drinken om de symptomen te verminderen.

Eczeem

Eczeem is een verzamelnaam voor huidaandoeningen die ontstekingen veroorzaken. Er zijn drie hoofdsoorten: atopische dermatitis, allergische contact dermatitis en nummulaire dermatitis. Atopische dermatitis zie je vooral bij kinderen, terwijl allergische contact dermatitis, een reactie op bijvoorbeeld parfum, cosmetica of sieraden, vaak bij volwassenen voorkomt. Nummulaire dermatitis zorgt voor rode, schilferige plekken en komt vaak door een droge huid. Eczeem kan heel jeukend en oncomfortabel zijn.

Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is een veelvoorkomende huidaandoening die roos op de hoofdhuid veroorzaakt. Dit gaat vaak samen met een rode huid en vettige, wasachtige plekken met gele schilfers. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft slechte hygiëne er niets mee te maken; erfelijke aanleg speelt een rol. Bij baby’s noemen we dit vaak “berg,” en meestal verdwijnen de schilfers rond hun derde levensjaar. Hoewel arganolie seborroïsche dermatitis niet kan genezen, kan het wel helpen om de jeuk op de hoofdhuid te verminderen. Heb jij ook last van een van deze drie huidaandoeningen? Laat je dan adviseren door een professional om de juiste behandling te vinden.