Up online
Image default
Gezondheid

Botox tegen tandenknarsen

Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het onbewust en hard over elkaar heen schuiven van de tanden en kiezen. Het geeft een schurend of knarsend geluid en gebeurt vooral ’s nachts in de vorm van knarsen. Het komt ook overdag voor maar dan meer in de vorm van klemmen oftewel het gebit hard dichtbijten.

Tandenknarsen en de tanden klemmen kan een hoop problemen veroorzaken. Ten eerste kan door het constant over elkaar schuren slijtage ontstaan aan de tanden en kiezen, vooral aan het glazuur. Als dat blijft aanhouden kan dat ernstige schade veroorzaken aan de tanden en kunnen de kiezen zelfs breken of barsten. Ten tweede gaat tandenknarsen vaak gepaard met pijn aan de kaakspieren en het kaakgewricht, en kan die spanning ook voor hoofdpijn zorgen. Ten laatste kan chronisch tandenknarsen ook leiden tot een vergroting van de masseterspier, dat is de grootste spier die we gebruiken om te kauwen, wat ervoor zorgt dat de kaken dikker worden.

Een bekende behandeling tegen tandenknarsen, is het gebruik van botox. Botox is namelijk een spierontspannende stof en met behulp van botox injecties in de kaakspieren kan de spierspanning verminderd worden. Dat kan ervoor zorgen dat de klachten die tandenknarsen met zich mee brengt zullen verminderen of zelfs volledig weggaan. Bij een eerste behandeling wordt doorgaans enkel de masseterspier behandeld, maar indien er ook duidelijke pijnklachten zijn aan de andere kauwspieren, kunnen deze mee behandeld worden. De benodigde hoeveelheid botox en dus ook de prijs botox is afhankelijk van hoe groot de klachten zijn en daarmee ook het aantal spieren dat behandeld moet worden. 

Na de eerste behandeling zal het enkele weken duren voodat de klachten zullen afnemen en er resultaat komt. Een botox behandeling is ook slechts tijdelijk, de werkingsduur van de botox injecties houdt bij de gemiddelde persoon ongeveer 3 tot 4 maanden aan.

Voor meer info : https://faceland.nl/