Up online
Image default
Zakelijk

Wat is de beste manier om je facturen te nummeren?

Ben je beginnend ondernemer en vraag je je af hoe je facturen moet nummeren? Dat is goed voor te stellen. Er zitten namelijk nogal wat regels verbonden aan het maken van een factuur. Het is daarom goed voor te stellen dat als beginnend ondernemer dat je nog niet helemaal op de hoogte bent van alle eisen. In deze blog leggen wij je uit wat factuurnummers zijn, waarom ze gebruikt worden en hoe ze worden bepaald. Zo kun jij de juiste factuurnummer geven aan je facturen. 

Wat zijn factuurnummers?

Elk factuur heeft een reeks aan cijfer die iedere factuur uniek maakt. Dit is een factuurnummer. Dit nummer mag je zelf bepalen zolang de factuurnummering zich wel aan een chronologisch volgorde houd. 

Waarom gebruiken we factuurnummers?

Het is verplicht om je facturen een factuurnummer te geven. Dit heeft de Belastingdienst bepaald. Factuurnummers zorgen ervoor dat je gemakkelijk een factuur terug kan vinden. Je kunt hiervoor een online facturatieprogramma gebruiken. Het voordeel van het gebruik van een online tool is dat je fouten voorkomt. Geheel automatisch worden facturen namelijk voorzien van een factuurnummer. Zo kun je eenvoudig een factuur maken. Daarnaast heb je al je facturen in een online overzicht. Zo heb je altijd inzicht in al je zaken. 

Hoe worden factuurnummers bepaald?

Zoals al benoemd werd, sta je vrij in het bepalen van je factuurnummering. Hierin kun je een jaartal of maand mee nemen. Het is wel belangrijk om te weten dat de eerste factuurnummer de opbouw van de rest bepaald. Je mag hier niet meer van af wijken. Het is daarom handig om goed na te denken met welk factuurnummer je begint. 

Er zijn een aantal eisen waar een factuurnummer aan moet voldoen. Zoals al eerder benoemd, moeten factuurnummers chronologisch opvolgend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het nummer uniek is. Een dubbel factuurnummer is dan ook niet toegestaan.

Het is mogelijk om eventueel met één of meerdere letters het factuurnummer te laten beginnen. Maar het nummer moet bestaan uit een reeks cijfers. Je mag ook niet gebruik maken van een spatie. Een verbindingsteken is wel toegestaan. 

Je weet nu wat een factuurnummer inhoud, waarom het wordt gebruikt en hoe het wordt gebruikt. Hopelijk kun je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met de factuurnummering van jouw facturen.