Up online
Image default
Bedrijven

Wat zijn de oorzaken van overbelasting in de meterkast?

Overbelasting is nooit fijn, en zeker niet wanneer je ook nog eens met een elektra storing komt te zitten. Je vraagt je dan zeker af waar overbelasting vandaan komt, om dat goed uit te kunnen leggen is het eerst verstandig om te weten wat overbelasting is. Overbelasting ontstaat als er heel veel elektrische apparaten op 1 groep aangesloten zijn of als er meer stroom binnen een apparaat komt dan dat het aan kan. Het apparaat wordt hierbij warm en er kan hierbij schade ontstaan aan de draden van het apparaat of het apparaat zelf. 

Overbelasting voorkomen

De oorzaak van overbelasting weet je nu en dan kan je het nu ook proberen te voorkomen. Door elektrische apparaten goed te verdelen over alle groepen die je tot beschikking hebt kan overbelasting al tegen gaan. In de keuken en badkamer is dit vooral belangrijk omdat hier veel apparaten kunnen staan. Ga maar eens na wat je allemaal in de keuken hebt, een waterkoker, een koffiezetapparaat, een blender kan in gebruik zijn, een broodrooster, een koelkast en een elektrische oven. Vooral bij de elektrische oven gaat het vaak mis, de elektrische oven gebruikt zoveel stroom dat er eigenlijk wordt aangeraden om je keuken te verdelen in twee verschillende groepen. 

Ook in de badkamer gaat het vaak mis, en hier zijn vaak ook 2 verschillende groepen voor nodig. De wasmachine en droger verbruiken dus ook veel, controleer dit even zodat je binnenkort niet zonder stroom zit als je er nog een krultang gaat gebruiken. 

Je kan ook zelf uitrekenen of je tegen overbelasting aanzit. Je doet dit als volgt. Elk apparaat gebruikt een bepaalde hoeveelheid watt en dit staat ook omschreven op het apparaat. Als je nu alle apparaten bij elkaar optelt dan kom je op een getal uit. Als dit getal onder de 3500 watt zit dan zit je goed. Als het getal in de buurt komt kan je altijd overwegen om een extra groep aan te sluiten. Dit allemaal om zeker te zijn dat je overbelasting en een elektra storing voorkomt.