Up online
Image default
Onderwijs

Hoe zit het met de hygiëne bij het gebruik van een bijtketting?

De bijtketting wordt steeds populairder. Voor veel kinderen is dit een ontzettend handig hulpmiddel dat veel voordelen met zich meebrengt. Toch zijn er regelmatig vragen over de hygiëne rondom de bijtketting. Wij geven in dit artikel iets meer informatie over bijtketting en gaan dieper in op de hygiëne rondom de bijtketting.

Een bijtketting, wat is dat?

Voordat we beginnen met de hygiëne is het goed om te weten wat bijtketting is. Een bijtketting is een hulpmiddel dat gebruikt wordt door kinderen. Het wordt eigenlijk gezien als een soort vervanging tegen nagelbijten, kleding bijten of bijten op andere dingen. Veel kinderen doen dit tijdens de les maar ook thuis. Een bijtketting biedt een uitkomst en zorgt ervoor dat kinderen niet langer op een kleding of andere voorwerpen bijten maar de bijtketting hiervoor gebruiken.

Waarom een bijtketting juist hygiënisch is

Je zou denken dat een bijtketting niet hygiënisch is. Toch is dit niet helemaal waar. En bijtketting vervangt namelijk potloden, nagels, kledingstukken of andere objecten waar een kind op zou bijten. Deze andere objecten worden vaak niet of nauwelijks schoongemaakt en zitten vol met bacteriën. Een bijtketting wordt wel schoongemaakt en is daarom een goed alternatief.

Hoe houd je een bijtketting schoon

Een bijtketting is erg makkelijk schoon te houden. Je kunt het simpelweg even afspoelen onder de warme kraan. Om de zoveel tijd kun je er ook voor kiezen om wat afwasmiddel of  zeep te gebruiken. Zorg er wel voor dat je het heel goed afspoelt aangezien de bijtketting vervolgens weer door je kind gebruikt zal worden.

Het is dus zeker niet het geval dat een bijtketting onhygiënisch is, sterker nog, in de meeste gevallen is het juist erg hygiënisch. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je ervoor zorgt dat het goed en regelmatig wordt schoongemaakt!