Up online
Image default
Onderwijs

Aan de slag met theater op school

De mogelijkheden van theater op school

Er zijn superveel verschillende manieren om aan de slag te gaan met theater op school. Voor de allerkleinsten zijn theaterspelletjes een leuke manier om kennis te maken met deze veelzijdige kunstvorm. Oudere leerlingen gaan liever aan de slag met stoere theatervormen als soapacteren en theatersport. En voor scholen die het leuk vinden om hun leerlingen de kans te geven om zich een hele dag onder te dompelen in de wondere wereld van het theater, is een dagproject een goeie oplossing. Tijdens zo’n dag vol theater heb je bijvoorbeeld écht goed de tijd om met de hele school een spetterende voorstelling in te studeren.

Dit leer je van theater

De meeste leerlingen vinden het superleuk om aan de slag te gaan met theater. Zelfs verlegen kinderen komen er vaak achter hoe leuk het is om je te verplaatsten in een ander en te verkennen hoe het is om een grappig personage neer te zetten, een spannende gebeurtenis te spelen of een ontroerende dialoog te verzinnen. Theater prikkelt leerlingen om buiten hun comfortzone te komen. Het stimuleert hen om samen te werken aan iets moois en om een groepssetting te creëren waarin iedere leerling veilig kan experimenteren en ontdekken. Bovendien doen leerlingen met theateractiviteiten podiumervaring op. En dat is superrelevant! Want uiteindelijk moeten we natuurlijk allemaal weleens spreken voor een groep.

Dans en muziek

Theater laat zich als kunstdiscipline eigenlijk niet zo makkelijk samenvatten in een paar woorden. In het theater komen vaak meerdere kunstvormen samen. Zo heb je theaterstukken waarin toneelspelen, muziek maken én dansen allemaal aan bod komen. Ook dit maakt het superleuk om met leerlingen theater te maken. Zo is er voor iedereen ruimte om te ontdekken waar zijn of haar talenten liggen. En om te bewonderen waar klasgenoten allemaal wel niet goed in zijn. Om uiteindelijk samen een voorstelling maken waarin iedere leerling op zijn op haar eigen manier staat te schitteren op het podium.

https://www.grotebroer.nl