Up online
Image default
Zorg

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

De term dry needling hoor je tegenwoordig steeds vaker. Dat komt omdat deze behandelmethode de laatste jaren steeds populairder wordt. Veel mensen denken bij dry needling aan een soort acupunctuur, omdat dit ook een behandeling met naalden is. Dit is echter niet juist. Dry needling en acupunctuur verschillen wezenlijk van elkaar. Hoe dan precies? We zullen eerst eens uitleggen wat dry needling nu eigenlijk is. 

Wat is dry needling? 

Dry needling is een fysiotherapeutische behandeling waarbij met een dunne naald in de spierknoop wordt geprikt. Dit prikje voel je als het goed is bijna niet. Hierna gaat de fysiotherapeut het naaldje bewegen tot dat de spier zich gaat aanspannen. Dit gevoel kun je een beetje vergelijken met elektrische schokjes. Wanneer de naald uit de spier wordt verwijderd is de betreffende spier al direct ontspannen. Na een dry needling behandeling kan wat spierpijn ontstaan, dit is meestal na 1 of 2 dagen weer weg. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een Oosterse alternatieve geneeswijze van een paar duizend jaar oud. Deze geneeswijze is gebaseerd op een holistische visie. Acupunctuur is met name gericht op het herstellen van de energie en balans in het lichaam en het opheffen van bepaalde blokkades. De acupuncturist gelooft dat hiermee het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt vergroot. Omdat acupunctuur onder de alternatieve geneeswijzen valt, wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Wat zijn de verschillen tussen dry needling en acupunctuur?

Eigenlijk zijn er maar weinig overeenkomsten tussen dry needling en acupunctuur. Het enige wat ze gemeen hebben is dat er een zelfde soort naald wordt gebruikt, namelijk een “droge” naald. De voornaamste verschillen zijn:

Dry needling

  • Vorm van fysiotherapie
  • Direct resultaat
  • Triggering van spierknopen
  • Bij spier- en pijnklachten 

Acupunctuur

  • Alternatieve geneeswijze
  • Gericht op energie
  • Oppervlakkige prikken
  • Voor lichaam en geest

Dry needling bij een fysiotherapeut

Ga voor een dry needling behandeling altijd naar een goede fysiotherapeut waar je geholpen wordt door specialisten.

https://www.medifitfysiotherapie.nl/behandelingen/dry-needling/