Up online
Image default
Zakelijke dienstverlening

Zijn sollicitatiegesprekken niet achterhaald voor het selecteren van personeel?

Het is nog steeds de meest gebruikte manier voor het selecteren van personeel: het sollicitatiegesprek. Maar is dit ook de methode die zorgt voor de beste voorspelling van de arbeidsprestaties? Er zijn hier veel onderzoeken naar gedaan. En terecht, want het hebben van de juiste man op de juiste plek is van essentieel belang voor het succes van een organisatie.

Een van de bekendste onderzoeken naar de validiteit van de verschillende meetinstrumenten is gedaan door Schmidt & Hunter (1998). Zij keken onder andere naar de voorspellende waarde van gestructureerde interviews, ongestructureerde interviews, arbeidsproeven, intelligentietests en Assessment Center Methodes. Uit het onderzoek kwam dat het gestructureerde interview hoog scoorde, maar ook de intelligentietest en arbeidsproeven blijken een goede voorspellende waarde te hebben. Het gestructureerde interview in combinatie met intelligentietest zorgen voor de hoogste voorspellende waarde voor arbeidsprestaties. Dit omdat deze meetinstrumenten onafhankelijk  van elkaar een meting doen en elkaar op deze manier goed aanvullen.

Het sollicitatiegesprek zal dus voorlopig niet verdwijnen als methode voor het selecteren van personeel. Outplacementbureaus besteden daarom niet onterecht veel aandacht aan het voorbereiden van kandidaten op een sollicitatiegesprek. Loopbaancoaches ondersteunen u door te oefenen met gespreksvaardigheden, het bespreken van do’s en don’ts bij een sollicitatiegesprek en de manier waarop u zichzelf het beste kunt verkopen. Wat zijn bijvoorbeeld uw ‘unique selling points’? Waarom zou een organisatie u aan moeten nemen? Het is belangrijk dat u hier een goed beeld bij hebt.

Echter, outplacement adviseurs benadrukken ook dat een sollicitatiegesprek tweezijdig is. Aan de ene kant is het een manier voor de organisatie om te toetsen of u binnen het bedrijf past en geschikt bent voor de betreffende functie. Aan de andere kant is het ook een kans voor u om er achter te komen of de organisatie en de functie echt bij u passen. Een outplacementtraject kan u helpen om hier passende vragen voor te stellen.

Voor meer info : https://www.outplacementverzekering.nl