Up online
Image default
Particuliere dienstverlening

Kun je een VOG online aanvragen of moet je naar het gemeentehuis?

In sommige gevallen is het nodig een VOG te laten zien wanneer je gaat solliciteren, vaak moet dit voor banen met een grote verantwoordelijkheid. In een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) staat alles rondom je gedrag in het verleden, in de VOG staat bijvoorbeeld of je ooit in contact bent gekomen met de politie. De VOG kan op verschillende manieren worden aangevraagd, hieronder staan deze manieren beschreven. 

Digitaal

Het kan zo zijn dat jouw (toekomstige) werkgever de VOG digitaal wil hebben, hij of zij moet jou hier dan voor aanmelden. Het is belangrijk dat zij dat doen omdat de bedrijfsgegevens dan kloppen, wanneer de VOG is aangemeld krijg je een mail met een code. Deze code moet je invullen voor de aanmelding van je VOG, vervolgens kun je dan je gegevens invullen. Tot slot moet je nog betalen, de digitale versie van de VOG kost €33,85. Je krijgt tussen één en vier weken bericht van justis. 

Schriftelijk

Soms heeft de (toekomstige) werkgever jouw VOG het liefst schriftelijk, in dat geval moet je de VOG aanvragen bij het gemeentehuis in de gemeente waar je staat ingeschreven. Wanneer je de VOG aanvraagt in het gemeentehuis wordt je geholpen met het aanvragen, voor de schriftelijke versie van de VOG wordt dan ook €41,35 gerekend. Hier krijg je ook tussen één en vier weken bericht van justis. 

Commerciële bedrijven

Het is mogelijk om je VOG aan te vragen via commerciële partijen, het aanvraagproces wordt hierdoor uit handen genomen. De enige partij die VOG’s mag opstellen is Justis, een commerciële partij kan dit dus niet. Ook gaat het verkrijgen van een VOG niet sneller via een commercieel bedrijf. Voor het laten aanvragen van je VOG door een commerciële partij ben je uiteindelijk meer geld kwijt.