Up online
Image default
Woning en Tuin

Hoe onderhoud je een rietenkap?

Pannendaken zie je voornamelijk in de stad, terwijl rietendaken je aan het platteland doen denken. De nokvorsten, dakpannen en dakgoot worden naar mate je richting het noordoosten rijdt dan ook langzaam maar zeker vervangen door glanzend rietenkappen, die zelf het vocht op het dak reguleren. Desondanks betekent dat niet dat een rietendak niet onderhouden moet worden, integendeel. Deze reiniging en dit onderhoud zijn alleen niet equivalent aan een reinigingsbeurt van dakpannen en nokvorsten. Is jouw goudgele kap dan ook aan onderhoud onderhevig en kan dit niet langer uitgesteld worden? Kom er in dit artikel dan snel achter wat voor soort onderhoud vereist is.

1. Het bijstoppen van riet

Het bijstoppen van riet kan vergeleken worden met het vervangen van een gescheurde of verplaatste dakpan. Wanneer er namelijk een ‘gat’ ontstaan is in het riet, is het van belang dat er riet bijgestopt wordt om het gat op te vullen. Deze dienst kan afgenomen worden bij Van den Bergh Rietdekkers, die direct ook het dak schoon zullen maken door mossen en algen te verwijderen. Hoewel het bijstoppen van riet ervoor zorgt dat er een gat gedicht wordt, zal het dak niet de oorspronkelijke dikte aannemen.

2. Verdrijven

Een tweede mogelijkheid in onderhoud is ‘verdrijven’, waarbij de Rietdekkers Wassenaar ruimte maken tussen de binding en de rietenkap. Deze ruimte wordt vervolgens opgevuld met een nieuwe lading riet, zodat het dak in dit geval wel de originele dikte terugkrijgt. Daarnaast wordt het dak opnieuw gereinigd door Van den Bergh Rietdekkers.

3. Volledige reiniging van het dak

Waar de nadruk bij de vorige twee opties ligt op het rietdekken, bestaat deze onderhoudsbeurt slechts uit het verwijderen van mossen en algen. Op die manier zal het riet weer stralen in de zon en kan je weer optimaal genieten van de goudgele kap. Kan jij niet wachten tot de rietdekkers langskomen? Neem dan een kijkje op de website van Van den Bergh Rietdekkers!

Voor meer info : https://www.rietwerk.nl/